čtvrtek 20. srpna 2009

Vodovodní baterie do kuchyně - jak ji namontovat na kuchyňský dřez

Rozhodující ukazatel jak složitá či jednoduchá bude výměna či montáž nové kuchyňské vodovodní baterie je přístup k ní. Montáž vodovodní baterie na nový dřez je jednoduchá záležitost, protože montáž můžete provést ještě před umístěním dřezu na své místo a máte snadný přístup ke všem součástem vodovodní baterie včetně upevňovacích matic. Ty bývají někdy tvrdým oříškem k rozlousknutí.

Jestliže je však dřez už na místě, pak výměna vodovodní baterie může být dobrodružstvím vzhledem k tomu, že váš jediný přístup k ní je od spodku dřezu. Určitě bude nutné, aby jste si lehli na záda pod dřez, v nesčetných případech se vpasovali do skříňky pod dřezem a pracovali ve změti přívodních a odvodních armatur k vodovodní baterii.

Dokonce i s pomocí šikovného nářadí, které prodlouží váš dosah, je tento úkol nesnadný. V závislosti na okolnostech je docela dobře možné, že demontáž celého dřezu se v konci ukáže jako jednodušší a rychlejší postup.

Po namontování vaší nové kuchyňské vodovodní baterie na dřez, sejměte perlátor a propláchněte důkladně vedení vody od nečistot vzniklých při montáži vodovodní baterie. U standardní vodovodní baterie stačí jednoduše odšroubovat perlátor z ramínka a nechat vodu volně protékat minutku či dvě. U teleskopické dřezové baterie se sprškou je perlátor/filtr umístěn ve vstupním otvoru spršky. Odšroubujte přívodní hadici, sejměte perlátor a propláchněte.

kuchynska teleskopicka vodovodni baterie1.
Většina nových vodovodních baterií vyžaduje krátkou kompletaci ještě před namontováním na dřez. Jestliže je to právě váš případ, držte se při kompletaci vodovodní baterie výrobcových instrukcí. U většiny teleskopických vodovodních baterií se sprškou je nejprve nutné protáhnout přívodní hadici tělem vodovodní baterie.

kuchynska vodovodni baterie2.
Vložte gumovou podložku mezi základovou desku vodovodní baterie a dřez (popřípadě kuchyňskou pracovní deskou), aby jste vytvořili vodotěsný spoj. Jestliže není gumová podložka součástí balení, vyplňte otvor v dřezu okolo vodovodní baterie instalatérským tmelem. Našroubujte montážní matice vodovodní baterie, vystřeďte baterii a matice utáhněte.


teleskopicka vodovodni baterie3.
Někteří výrobci kuchyňských vodovodních baterií dodávají jako součást balení speciální prodloužené klíče, které usnadní utažení matic vodovodní baterie pod dřezem. Pokud montujete novou kuchyňskou vodovodní baterii na stávající dřez, pak použijte tyto speciální klíče.


sprskova teleskopicka vodovodni baterie4.
Pokud instalujete teleskopickou vodovodní baterii se sprškou, nebo vodovodní baterii s oddělenou sprškou, tak je právě nyní ta pravá chvíle k zapojení spršky k baterii. Nahlédněte do návodu montáže, jestli výrobce doporučuje použití teflonové pásky k zabezpečení těsnosti spoje. Použijte montážního klíče k utažení spoje.


teleskopicka vodovodni baterie se sprskou5.
Většina teleskopických vodovodních baterií se sprškou je dodávána se závažím, které se připevňuje k hadici spršky pod dřezem. To svou váhou pomáhá stáhnout zpět hadici spršky do vodovodní baterie, respektive do prostoru pod dřezem. Dodržujte instrukce výrobce pro upevnění závaží k hadici.


teleskopicka vodovodni baterie6.
Zapojte přívody teplé a studené vody k vaší nové kuchyňské vodovodní baterii. Použijte těsnění nebo teflonovou pásku k zabezpečení těsnosti spoje. S citem utáhněte matice spojů montážním klíčem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.